Door Linda Peppelman – 28 januari 2025 – Regiobode
Anderstaligen die Nederlands willen leren, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en jongeren die graag willen leren naaien, zijn binnenkort welkom bij Naaiatelier Kieskleurig in Velp. Dit is de achtste locatie in de regio waar vrijwilligers met de naaimachine aan de slag gaan om mensen uit deze doelgroepen iets te leren, met hen de Nederlandse taal te oefenen en te betrekken bij de maatschappij.
Désirée Kester startte vijf jaar geleden met Kieskleurig in Doesburg en sindsdien is het naaiatelier daar al niet meer weg te denken. De organisatie laat zich daar zien tijdens stadsfeesten en braderieën en heeft inmiddels haar nut wel bewezen. “We begonnen met anderstaligen, maar inmiddels zijn ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en jongeren welkom”, vertelt Kester. “De groep gaat aan de slag met aan naaiproject, maar ondertussen maken zij contact met elkaar en oefenen de taal. De deelnemers gaan lekker aan de slag met hun handen, genieten van de gezelligheid en aan het eind van de ochtend hebben ze ook nog iets leuks gemaakt.” In Doesburg zijn nieuwe vriendschappen ontstaan, zowel tussen de deelnemers als de vrijwilligers.
Tussen de boeken
Geen wonder dus dat dit initiatief al snel navolging kreeg in andere plaatsen. Inmiddels zijn er zeven naaiateliers en zodra er een vrijwilligersgroep is opgezet, gaat Kieskleurig ook van start in Velp – midden in de bibliotheek. Petra Koenen begeleidt het project van de Zoomerij en kan niet wachten tot er straks op dinsdagmorgen naaimachines staan te zoemen tussen de boeken. “Lekker zichtbaar. Iedereen mag komen kijken en een praatje komen maken.” Koenen ziet de waarde van Kieskleurig zeker in. “Het naaiatelier biedt deelnemers de kans hun kwaliteiten te ontdekken. Naaien is niet het hoogste doel, het geeft ook een stukje zingeving en dat is zó belangrijk.”
De Zoomerij is volgens de initiatiefnemers een heel geschikte locatie. Er komen al veel mensen en bovendien houden organisaties als Vluchtelingenwerk, Incluzio en het Taalhuis hier hun spreekuur. Koenen hoopt dat verschillende bezoekersstromen straks door elkaar gaan lopen. “Dat bezoekers van de Zoomerij het naaiatelier ontdekken en dat de deelnemers van Kieskleurig een kijkje in de bibliotheek gaan nemen.”
Vrijwilligers
Om een nieuwe groep te kunnen starten, zijn wel vrijwilligers nodig die de deelnemers willen begeleiden. De mensen die zich hiervoor aanmelden, zijn minstens zo verschillend als de deelnemers. “Daar zijn coupeuses bij die graag hun vaardigheden willen overdragen, maar ook mensen die misschien niet zo handig zijn en het leuk vinden om een soort buddy te zijn voor de deelnemers”, zegt Désirée Kester. “En dat kan allemaal. Het gaat erom dat je het leuk vindt met mensen te werken, hen iets te leren en je je in hun situatie kan inleven. Als je maar een groot hart hebt voor de doelgroep.” Net als bij de deelnemers geldt dat de organisatie de vrijwilligers in hun kracht zet, zoekt naar talenten en een taak die daar bij past. Kester en Koenen begeleiden hen en zorgen ervoor dat de groep een sterke basis krijgt om mee te werken. “Ook vrijwilligers leren vaak weer wat nieuws. Je bent nooit uitgeleerd.”
Wie meer informatie wil, zich wil aanmelden als deelnemer óf als vrijwilliger, kan contact opnemen met Désirée Kester via info@naaitatelierkieskleurig.nl. Kieskleurig werkt volledig duurzaam met gekregen naaimachines en materialen. Die zijn allemaal al aanwezig, dus zodra er voldoende vrijwilligers zijn, kan het naaiatelier in Velp van start. Dit zal zijn op dinsdagen van 10.00 tot 12.00 uur in de Zoomerij aan Den Heuvel in Velp.
foto: Desiree Kester en Petra Koenen staan te trappelen om te beginnen met het naaiatelier (Linda Peppelman)