Door beheerder – vrijdag 25 april 2025
Op 5 mei 1945 vierden we de bevrijding en ontstond al snel het idee van een nationale feestrok. Dat kledingstuk werd gemaakt van verschillende lapjes stof, elk met een verhaal. In het herdenkingsjaar 2025 – waarin we 80 jaar vrijheid vieren – maken deelnemers van Naaiatelier Kieskleurig Zevenaar ook weer dergelijke levensrokken.
Bedenker
De vrijheidsrok is bedacht door Mies Boissevain-Van Lennep (1896-1965). Zij werkte in de Tweede Wereldoorlog voor het verzet, werd opgepakt en overleefde meerdere kampen. Na afloop van de oorlog kwam ze met het idee van de patchwork rok als symbool voor eenheid in verscheidenheid. Ze nodigde vrouwen uit deze rok te maken van stukjes overgebleven stof. Ieder lapje had een ander verhaal. Deze verhalen werden met elkaar gedeeld. Dat hielp met het verwerken van hun oorlogservaringen en bracht hen dichter bij elkaar.
foto: Mies Boissevain-Van Lennep met vrijheidsrok (WikiMedia)

Symbool voor saamhorigheid en wederopbouw
De rok staat voor harmonie, saamhorigheid en samenwerking door een geheel te vormen dat meer is dan de delen. Daarnaast voor wederopbouw en vernieuwing, want uit het oude wordt iets nieuws gemaakt.
Rok voor (nationale) feestdagen
Eén van de richtlijnen was dat de zoom uit effen driehoeken moest bestaan, met aan de voorkant in het midden de datum 5 mei 1945. De rokken dienden gedragen te worden op nationale feestdagen en op belangrijke feesten van de persoon zelf. De aanwezigheid van de levensrokken in het openbare leven heeft niet lang geduurd. De feestrok beleefde in 1948 een hoogtepunt tijdens de viering van het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Honderden vrouwen met feestrok trokken in optocht over het Binnenhof in Den Haag.


Harmonie bij Naaiatelier Kieskleurig
Deelnemers van Naaiatelier Kieskleurig Zevenaar hebben ter gelegenheid van ‘80 Jaar Vrijheid’ ook weer bevrijdingsrokken gemaakt. Ook in het naaiatelier in Lab12 werkten de vrijwilligers en de deelnemers in harmonie (en met veel plezier) samen. De rokken (zie foto’s hierboven) zijn overigens te koop! Kom kijken in Zevenaar en vraag bij de balie van het kunstmuseum voor meer informatie.
Nieuwsgierig? Kom ook eens langs!

De groep deelnemers en vrijwilligers die samen de ‘bevrijdingsrokken’ maakten
In Zevenaar ben je elke maandag- en/of woensdagochtend van 10:00 tot 12:00 uur welkom om samen te handwerken en samen te praten. Naaiatelier Kieskleurig is er voor anderstaligen, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en jongeren die graag willen leren naaien en handwerken. Bovendien streven we ernaar om isolement onder mensen te verminderen. Ook jongeren zijn van harte welkom om te leren naaien, haken, breien of borduren.
• contact Naaiatelier Kieskleurig Zevenaar: Marie-Jose van de Velde
digitaalhuis@liemerskunstwerk.nl | 0316-745680