Naaiatelier voor anderstaligen in winkelpand Doesburg

Door Pim Roelofs – zaterdag 18 januari 2020 – de Gelderlander

In de binnenstad van Doesburg is een naaiatelier voor anderstaligen geopend. Het gaat om een initiatief van Désirée Kester. Zij spreekt zes talen en helpt Doesburgers die niet of nauwelijks Nederlands spreken te integreren. 

Het gaat om statushouders, die gevlucht zijn uit oorlogsgebieden, maar ook om Aziaten en Zuid-Amerikanen die een relatie hebben met een Doesburger en daarom in de Hanzestad wonen. Mensen zoals Maria Jordens (39) uit Mexico. Zij is heel blij met het naaiatelier.

,,Ik kon helemaal niet naaien en leer dat hier. Ik maak nu een trui voor mijn dochter en een bijpassend truitje voor haar pop. Echt heel lief dat wij hier terecht kunnen”, vertelt ze.

Kester startte vorig jaar met het atelier in de garage naast haar woning. Ze hielp vijf, zes vrouwen met naaien en merkte dat er meer animo was en dat de ruimte te klein werd. Sinds kort kunnen ze tijdelijk terecht in een voormalig winkelpand in de Ooipoortstraat, waar tot voor kort een verfzaak zat. 

Groot belang voor Doesburg
,,We hebben hier tweemaal zoveel ruimte en kunnen twee maanden blijven. Ik ben al bezig met en volgende locatie. Dat het naaiatelier blijft bestaan is van groot belang voor Doesburg. Deze mensen moet je verder helpen om problemen in de toekomst te voorkomen. Wij leren ze de taal en maken ze bekend met onze gewoontes. Ik zeg wij omdat ik het zeker niet alleen doe. Ik krijg hulp van een grote groep vrijwilligers”, aldus Kester.

Dat Kester zes talen spreekt, is een groot voordeel. Ze vertrok op jonge leeftijd als au pair naar Frankrijk en heeft al jaren een eigen bedrijf. ,,Ik heb ooit kansen gekregen en ik wil anderen ook kansen bieden. Als wij merken dat iemand echt kwaliteiten heeft, dan proberen wij die te begeleiden naar werk in de textielwereld. Maar dat is niet het doel.”

,,Wij willen vooral de mensen kennis laten maken met onze taal. Dat vraagt veel geduld, flexibiliteit en empathie van de vrijwilligers. Overigens is iedereen welkom in het naaiatelier. Ook Doesburgers die wel goed Nederlands spreken.”

Rok
Manah Hamdan en Rania Cheikhmous uit Syrië zijn twee vaste bezoekers van het naaiatelier. Zij benadrukken dat ze veel leren van Kester en de andere vrijwilligers. ,,We praten met elkaar in het Nederlands en leren ook nog hoe we kleren kunnen maken”, vertelt Cheikhmous, gevlucht uit Kamishli en laborant van beroep. Ze maakt een rok voor zichzelf.

Het naaiatelier werkt met stoffen en garen die zij gratis krijgen. Ook de naaimachines zijn geschonken. Af en toe verkopen vrijwilligers zelfgemaakte kussentjes op braderieën zoals de Doesburgse Kadedagen. Zo worden de vaste lasten betaald. Het naaiatelier is voorlopig alleen geopend op de woensdagmiddag. 

De gemeente Doesburg juicht het initiatief van Kester toe. Wethouder Peter Bollen was woensdag aanwezig bij de officiële opening en sprak lovende woorden. Dit soort initiatieven maakt Doesburg nog een stukje mooier, aldus Bollen. 

Mensen die een soortgelijk initiatief in een andere stad of dorp willen starten, kunnen zich melden bij Kester. Zij wil graag haar ervaringen delen, zo geeft ze aan. ,,Waarom het wiel twee keer uitvinden. Ik help graag.” Kester heeft al contact met een inwoner van de gemeente Rheden die ook plannen heeft een soortgelijk initiatief te starten.

foto: Desiree Kester (rechts) met Manah Hamdan uit Damascus (links) en Hiwet uit Eritrea. © Theo Kock persfotografie

met dank aan
de GelderlanderPim Roelofs / Theo Kock
(18 januari 2020)

Scroll naar boven