Désirée KesterMaak kennis met de initiatiefnemer van Naaiatelier Kieskleurig
Werk en opleiding
Désirée Kester is in 1957 geboren in Maasdijk (ZH), opgegroeid in een ondernemersgezin in de Westlandse glastuinbouw.
Na de secretaresse-opleiding werkte ze de eerste jaren via uitzendbureau’s bij diverse bedrijven. Vervolgens trok ze naar Parijs en werkte daar als au-pair en studeerde tevens de Franse taal aan de universiteit.
Terug in Nederland ging Désirée aan het werk bij een Nederlandse reisorganisatie voor inkomend toerisme. Naast opstellen van contracten en organiseren van excursies gaf zij ondersteuning aan de Franse verkoopactiviteiten.
Korte tijd gaf ze Franse les aan Spaanse kinderen in Barcelona en tegelijkertijd studeerde zij zelf Spaans. Na het behalen van een VWO deelcertificaat, stortte zij zich op de Italiaanse Taal en letterkunde.
Als commercieel medewerkster bij een exportbedrijf in groenten, bloemen en planten voor de Franse markt kwam ook de taalvaardigheid weer van pas.
Bij een electronicabedrijf bestonden de werkzaamheden uit marktonderzoek, acquisitie, klantencontact, ontwikkelen van een verkoopstrategie en het daadwerkelijk uitvoeren ervan. Tijdens dit dienstverband volgde ze nog opleidingen Nima-A en ISW professioneel verkopen.
Zelfstandig ondernemer
Sinds 1994 is Désirée zelfstandig ondernemer. Haar bedrijf is gespecialiseerd in het opzetten van distributienetwerken in Europa voor met name overzeese fabrikanten in B2B. Telkens wordt gezocht naar de importeur/distributeur die het best past bij de fabrikant. Vervolgens wordt de importeur volledig begeleid voor een succesvolle samenwerking. De Master opleiding International Organisational Behaviour aan de HAN in Arnhem zorgde voor nog meer kennis en kunde in haar zelfstandige bedrijfsactiviteiten.
Vrijwilligerswerk
Naast de beroepswerkzaamheden is Désirée ook heel actief in vrijwilligerswerk. Met name het organiseren van regionale evenementen met jonge pioniers en deze te coachen in uitdagend leiderschap.
Start Naaiatelier Kieskleurig
Het idee om een Naaiatelier op te starten kwam opborrelen toen Antoinette Hovingh en Désirée Kester onder het genot van een kop koffie spraken over de uitdagingen waar nieuwkomers in de Nederlandse maatschappij mee te maken krijgen. En hoe jammer het is dat sommigen het lastig vinden om iets toe te voegen aan de maatschappij, omdat ze de taal niet kennen.
Een taal leren op oudere leeftijd is moeilijk, dat weten we vaak uit eigen ervaring. Door iets met de handen te doen, gaat een taal leren ook veel gemakkelijker. Dat is inmiddels wetenschappelijk bewezen en deze doelgroep te laten integreren door ze in contact te brengen met een groter netwerk van Nederlandstaligen is ook een essentieel element.
Een activiteit die het gehele jaar gerealiseerd kan worden en dat ook duurzaam en nuttig kan zijn dan kom je al gauw bij kleding en textiel repareren of maken. Een oproepje in de lokale kranten leerde ons dat er veel naaimachines en materialen staan te verstoffen op zolders. Kortom: dat was de match om in april 2019 het eerste Naaiatelier Kieskleurig te starten in Doesburg en wel in de garage. We wisten nog niet zeker hoeveel deelnemers er zouden komen.
Helaas stopte Antoinette al in het begin van de ontwikkelingen van het naaiatelier, maar ging Désirée onvermoeibaar door met haar missie.
In vijf jaar tijd is het concept van het Naaiatelier Kieskleurig een doorslaand succes gebleken. Het is niet alleen verbinding maken met anderstaligen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, maar het is bovendien duurzaam en bespaart de gemeenschap veel geld. Er wordt geen gebruik gemaakt van financiële middelen van gemeenten of andere overheidsorganisaties. Door goed samen te werken met diverse gemeenten en maatschappelijke en sociale instellingen wordt er gebruik gemaakt van faciliteiten die er al zijn. Ook ontstaan er nieuwe contacten en vriendschappen tussen de diverse vrijwilligers die gedurende de Naaiateliers hun kwaliteiten en kunde overdragen op de diverse doelgroepen. Kortom: alleen maar WIN-WIN.
Doel van Naaiatelier Kieskleurig deze visie verder uit te rollen in zowel kleine dorpen en steden, maar ook in de diverse wijken van de grotere steden. Er zijn veel mensen die graag hun steentje willen bijdragen aan een duurzame samenleving; een samenleving die uit vele diverse culturele achtergronden bestaat.